САЩ се опасяват от руско "радиоактивно цунами"

Става дума за подводните безпилотни апарати "Посейдон" край бреговете на САЩ

В Държавния департамент на САЩ ске опасяват, че руските подводни безпилотни апарати "Посейдон" могат да предизвикат "радиокативно цунами" по бреговете на САЩ. Тези опасения изрази помощник държавният секретар по сигурността Кристофър Форд.

Той отбеляза, че Русия многократно е предупреждавала, че може да прибегне до пълномащабно използване на ядрено оръжие в случай на приближаваща нейната териториюя балистична ракета.

За първи път президентът Владимир Путин говори за руското развитие на безпилотни подводни превозни средства, способни да се движат на много големи дълбочини и с висока скорост в обръщението си към Федералното събрание през 2018 г. Тези търтеи се наричат ​​Посейдон. Според Путин те могат да носят както конвенционални, така и ядрени оръжия, което ще им позволи да нанасят удари по самолетоносачи, крайбрежни укрепления и инфраструктура. В момента се тества първата подводница „Посейдон“

В същото време Москва многократно е заявявала, че руската ядрена доктрина изключва извършването на превантивен удар - използването на такива оръжия е възможно само по време на атака срещу Русия. Путин нарече ядрените оръжия изключителна, изключителна мярка за защита на националните интереси, припомня РИА Новости.