САЩ се отказват от програма за крилати ракети, разполагат балистични на подводници

Вашингтон вече има ядрени оръжия за възпиране

Администрацията на САЩ възнамерява да се откаже от скъпата нова програма за крилати ракети и вместо нея да се съсредоточи върху по-нататъшното разполагане на балистични ракети с малки ядрени бойни глави на подводници. Това съобщи в понеделник водещият японски бизнес вестник Nikkei, позовавайки се на източници в Пентагона.

„Съединените щати вече разполагат с различни ядрени оръжия, за да възпират потенциален противник от ограничената употреба на ядрени оръжия“, каза един източник. Той посочи високата цена на разработването на нови типове крилати ракети, които според него вече са загубили своята актуалност.

Според друг източник на Nikkei в Пентагона, САЩ възнамеряват да продължат да разгръщат балистични ракети с т.нар. малки ядрени оръжия за възпиране на Русия и Китай. Те са на въоръжение с атакуващи подводници на ВМС на САЩ, което дава възможност да се откаже от разработването на нови крилати ракети с ядрени бойни глави. Програмата за тяхното създаване е одобрена при администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г. Бойното разполагане на ядрени крилати ракети от нов тип е трябвало да бъде извършено до 2030 г., уточнява вестникът. Отказът от тази програма, според източниците на изданието, отговаря и на настроенията на лявото крило на управляващата Демократическа партия на САЩ, чиито представители настояват за по-радикално намаляване на разходите за ядрени оръжия. /БГНЕС