САЩ: Северна Корея тайно снабдява Русия с артилерийски снаряди

Пхенян се опитва да заблуди, че доставките са за Близкия изток и Африка

Джон Кърби

Джон Кърби

Северна Корея тайно доставя на Русия значително количество артилерийски снаряди за войната в Украйна, показват наскоро разсекретени разузнавателни данни на САЩ, предаде Си Ен Ен. САЩ обвиняват КНДР, че се опитва да прикрие доставките, като създава впечатлението, че боеприпасите се изпращат в страни от Близкия изток или Северна Африка.

Американски служители смятат, че тайните севернокорейски доставки и безпилотните летателни апарати и други оръжия, които Русия е придобила от Иран са още едно доказателство, че дори конвенционалните артилерийски арсенали на Москва са намалели по време на осеммесечните бойни действия.

"През септември (Корейската народнодемократична република) публично отрече, че възнамерява да предоставя боеприпаси на Русия", заяви координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби в изявление за Си Ен Ен.

"Нашата информация обаче показва, че КНДР тайно снабдява Русия със значителен брой артилерийски снаряди, като същевременно замаскира истинската дестинация на оръжейните доставки, опитвайки се да придаде вид, че те се изпращат на държави в Близкия изток или Северна Африка." - посочи той.

Разсекретената разузнавателна информация не предоставя подробности за това колко оръжия са част от доставките или как ще бъдат платени.

"Ще продължим да следим дали тези пратки са получени", каза Кърби. /БГНЕС