САЩ ще информират съюзниците си кои партии и политици са купени от Русия

300 млн. долара са изтекли в джобовете на корумпирани от цял свят, Държавния департамент ще ги разобличи

В опит да повлияе на изборите по целия свят Русия е похарчила най-малко 300 милиона долара, за да подкупва политици и политически сили в десетки страни, съобщават CNN, като се позовава на източници от администрацията президента на САЩ Джо Байдън.

Високопоставен представител на администрацията на президента Байдън е заявил:

"Ние смятаме, че това е само върхът на айсберга".

От началото на 2014 година Русия е превела на чужди политически партии и кандидати в над 20 страни не по-малко от 300 милиона долара в опит да повлияе върху политическите решения, пише и The Washington Post.

Американското разузнаване оценява това като "минимална цифра" и, е Русия тайно е превеждала и допълнителни средства в случаи, които са останали незабелязани.

В официалното съобщение на разузнаването не се споменават конкретни страни или лица, които са били обект на подобно финансиране, но се споменава, че те "обхващат четири континента".

Кремъл също така е използвал Брюксел в качеството му на хъб за фондове, подкрепящи крайно-десни кандидати, а фиктивни компании са използвани за финансирането на европейски партии и купуването на влияние в други страни.

Сред държавите, в които е доказана подобна активност на Кремъл са Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Източник, запознат с документа е заявил, че през 2017 година Русия е платила 500 хиляди долара, за да подкрепи на изборите десноцентристката Албанска демократическа партия.

Източник на WP добавя в този списък и Мадагаскар, както и Еквадор. Той споменава и "една азиатска страна", но без да съобщи името и, в която, по данни на разузнаването руският посланик е предал на кандидата за президент милиони долари кеш.

Сметки на руските посолства и контрол от ФСБ

По думите на представители на спецслужбите, свързани с Кремъл кръгове са използвали подставени компании, аналитични центрове и други средства, за да влияят върху политическите събития, понякога в интерес на крайно десни групи.

Парите са предавани както кеш, така и във вид на криптовалути, при това понякога са използвани сметките на руските посолства. Пикът на това тайно финансиране е през 2014 година, съобщава разузнаването.

Политическото финансиране понякога е било контролирано от руски държавни представители и законодатели или от ФСБ.

Във финансовите схеми е бил замесен бизнесменът и създател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, както и Александър Бабаков, заместник председателят на руския парламент, който през 2022 година беше обвинен в САЩ в заговор с цел оказване влияние върху американската политика.

Държавният департамент е предупредил посолствата на над 100 страни

Държавният департамент е предупредил за информацията и изводите на разузнаването посолствата на над 100 страни. В предадените им отчети се съдържа информация за дейността на Русия и се описват стъпките, които САЩ и съюзниците и могат да предприемат за противодействие на Кремъл.

Представител на администрацията е съобщил, че американското разузнаване в момента в частен порядък информира избрани страни за тайното финансиране на партии и политици от страна на Русия.

По думите му, тази информация ще остане конфиденциална.

"Но искаме да дадем на тези страни възможност да повишат честността на своите избори в частен порядък",  добавил той.

 "В близките месеци Русия все повече ще разчита на своя инструментариум за тайно влияние, включително тайно финансиране в Централна и Южна Америка, Близкия Изток и Азия в опит да подкопае ефективността на международните санкции и да запази влиянието си в страните от тези региони на фона на продължаващата война в Украйна", са предупредили от Държавния департамент.

"Хвърляйки светлина върху тайното финансиране на политици от Русия и опитите и да подкопае демократичните процеси, ние обръщаме внимание на тези чуждестранни партии и кандидати върху това, че ако те тайно приемат руски пари, ние можем и ще ги разобличим", подчертал представител на американското разузнаване.

По думите му, Русия се опитва да получи предимство от конкретни политически партии и да подкопае демокрацията в тези страни. Според нас, най-ефективният начин да се противопоставим на тайното руско влияние е като го разобличим".

Обзорът не засяга опитите за руско влияние в САЩ, но високопоставен представител на администрацията е посочил, че "този въпрос си остава сериозен проблем" изискващ по-нататъшна работа за защита на политическата система на САЩ.

"Няма никакво съмнение в това, че ние също сме уязвими", признал той.