САЩ загърбиха санкциите срещу Русия - допускат представител на Кремъл на срещата на върха на АТИС

По думите на Мат Мъри, служител на Държавния департамент, Алексий Оверчук ще бъде приет като пълноправен участник на форума

Съединените щати ще третират Русия като пълноправен участник в Азиатско-тихоокеанската среща на върха тази седмица в Сан Франциско, въпреки усилията на САЩ да изолират Москва заради нахлуването й в Украйна, предаде АФП.

Тъй като посещението на президента Владимир Путин е политически немислимо, вицепремиерът Алексей Оверчук ще представлява Русия на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която се провежда между 11 и 17 ноември.

„Той се третира като ръководител на делегация и ще има възможност да участва пълноценно в събитията през седмицата“, съобщи Мат Мъри, служител на Държавния департамент на САЩ.

Оверчук попада под различни западни санкции, включително от Европейския съюз, но не и конкретно под санкциите на САЩ, за разлика от голяма част от висшето ръководство на Русия.

„Постоянно сме казвали през цялата година, че искаме да бъдем добри домакини на АТИС“, каза Мъри в коментар за 21-членната организация.

„Но ние щяхме да го направим в рамките на законите и разпоредбите на Съединените щати. И участието на Русия, очевидно, е било оформено от това, поради санкциите“, каза той.

Служителят призна, че Оверчук "ясно няма да бъде на същото ниво" в дипломатическия протокол като държавни и правителствени ръководители, които идват в АТИС.

Сред лидерите е и китайският президент Си Дзинпин, който ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Съединените щати изразиха надежда за стабилизиране на отношенията с Китай и намиране на ограничени области на сътрудничество.

За разлика от това, Вашингтон прекрати повечето контакти с Русия, откакто Путин се противопостави на предупрежденията на САЩ и започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., което доведе до милиарди долари американска и друга западна помощ за Киев.

Путин е изправен пред заповед за арест от Международния наказателен съд и участва в срещи на върха тази година в Южна Африка и Индия – и двете много по-приятелски настроени към Русия, отколкото към Съединените щати – въпреки че наскоро пътува до Китай.

Миналия месец Държавният департамент даде ясно да се разбере, че няма да приветства Путин в Сан Франциско, което накара Русия да отговори, че всеки член на АТИС сам определя представителството си. /БГНЕС