САЩ: Турция ще получи F-35, ако спорът със S-400 бъде решен

САЩ изразиха готовност да приемат отново Турция в програмата си за изтребители F-35, ако спорът за системата за противовъздушна отбрана S-400 бъде решен, която Анкара придоби от Русия.

"Ако успеем да разрешим въпроса със S-400, което бихме искали да направим, САЩ с удоволствие биха приели Турция обратно в семейството на F-35", заяви заместник-държавният секретар Виктория Нюланд по време на посещение в страната.

"Но първо трябва да решим този друг въпрос и да гарантираме, че докато го правим, Турция ще поддържа стабилна противовъздушна отбрана", заяви Нюланд пред Си Ен Ен. +

Турция се стремеше да закупи изтребителите F-35 на Lockheed Martin, но САЩ наложиха санкции, известни като CAATSA, и я отстраниха от многонационалната програма за закупуване и подпомагане на разработването и изграждането на бойния самолет през 2019 г., след като тя придоби S-400от Русия.

Вашингтон твърдеше, че системите за противовъздушна отбрана представляват риск за модерния изтребител, тъй като Анкара настояваше, че ракетите няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО.

Турция поръча около 100 F-35, а нейни компании произвеждат около 900 части за изтребителя.

"Ако успеем да се справим с този въпрос, тогава въпросът за CAATSA ще отпадне и ще можем да се върнем към разговора за F-35", каза заместник-държавният секретар.

Турция поиска възстановяване на плащанията, които е направила за F-35, и след това поиска да закупи бойни самолети F-16 и модернизационни комплекти, за да обнови съществуващия си флот.

След продължителен процес, който разочарова Анкара, на 26 януари администрацията на президента на САЩ Джо Байдън най-накрая одобри продажбата на 40 нови F-16 за 23 млрд. долара, както и на близо 80 комплекта, след като Турция официално ратифицира членството на Швеция в НАТО./БГНЕС