САЩ удрят със санкции две компании на Северна Корея заради износ на работна ръка

САЩ са наложили санкции на две севернокорейски компании, които обвиняват, че улесняват износа на работници от Северна Корея в нарушение на санкциите на ООН, съобщава "Ройтерс". Министерството на финансите на САЩ обяви санкциите срещу корейската компания Namgang Trading Corp и базираната в Китай севернокорейска Beijing Sukbakso, въпреки опитите на САЩ да възродят блокираните преговори, целящи да убедят Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. От американското финансово ведомство уточниха, че първата компания е улеснила или е била отговорна за износа на работници от Северна Корея, за да генерира приходи за севернокорейското правителство или управляващата партия. Допълва се, че втората компания е управлявала съоръжение за настаняване в Китай, за да улесни износа на работна ръка.

"Износът на работници от Северна Корея увеличава незаконните приходи за правителството на Северна Корея в нарушение на санкциите на ООН", подчерта американският финансов министър Стивън Мнучин в изявление. Санкциите, наложени вчера, замразяват всички активи на територията на САЩ на поставените в черния списък компании и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях. Те идват в момент на засилено напрежение между Вашинтон и Пхенян.

Пхенян изрази недоволство от "липсата на гъвкавост" на Вашингтон в преговорите и предупреди, че вече няма основания той да бъде обвързан от самообявен мораториум върху изпитания на междуконтинентална балистична ракета и ядрени оръжия. Американските власти твърдят, че Северна Корея трябва да предприеме по-конкретни стъпки за демонтиране на своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, преди санкциите да бъдат облекчени.

В понеделник американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че се надява Северна Корея да вземе правилното решение въпреки бавния напредък. "Санкциите, които наложихме срещу Северна Корея заедно с останалия свят... със сигурност накараха председателя Ким да се замисли сериозно за правилния път напред за своя народ", подчерта той, имайки предвид севернокорейския комунистически вожд Ким Чен-ун.