САЩ: В интерес на Иран е да се върне към ядреното споразумение

Това би довело до облекчаване на санкциите

Уенди Шърман

Уенди Шърман

В интерес на Техеран е да се възобнови Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма, каза заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

"Не смятам, че ядрената сделка е мъртва. Мисля, че имаме много добро споразумение. И иранците трябва да кажат "да" , заяви Шърман по време на събитие, организирано от базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел International Student House.

"Не би трябвало да го правят заради нас. <...> В интерес на Иран е да каже "да" и се надявам, че ще го направи", продължава Шърман. По-специално, подчерта тя, подобен ход би бил от икономически интерес за Иран, тъй като възстановяването на СВПД би довело до облекчаване на санкциите. "Те ще подобрят икономическото си положение, ще могат отново да продават петрол, а светът се нуждае от петрол, така че те ще могат да го продават на добра цена", каза заместник-ръководителят на Държавния департамент.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия сключиха ядрено споразумение с Иран през 2015 г., за да преодолеят кризата около ядрената му програма. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от сделката. През същата година Вашингтон наложи най-мащабните в историята си санкции срещу Техеран. Сегашният лидер на САЩ Джо Байдън неведнъж е изразявал готовност да върне САЩ към ядреното споразумение.

На 11 март във Виена след осем кръга преговори беше направена пауза, за да се възстанови първоначалният вид на JCPOA и САЩ отново да се включат в споразумението. Проведените в края на юни в Доха непреки преговори между САЩ и Иран за възстановяване на ядреното споразумение не доведоха до желаните резултати./БГНЕС