САЩ обмислят създаването на логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна

Службата за сигурност на Украйна съобщава за готвени палежи от страна на Русия в Полша и прибалтийските държави

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. В същото време Николай Патрушев, съветник на руския президент, твърди, че Русия е осуетила плановете на "водения от САЩ съюз" НАТО да разгърне своя военноморска база в Азовско море, но не уточни за какъв период от време говори.

Междувременно Русия сигнализира, че е отворена за преговори с Украйна, въпреки че смята президента Володимир Зеленски за нелегитимен, след като през март неговият мандат изтече. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза още, че Москва е отворена за постигане на своите цели чрез преговори, които Владимир Путин очерта през юни: отказ от членство на Украйна в НАТО и от четирите украински области, които Москва едностранно обяви за свои.

Службата за сигурност на Украйна пък съобщава, че е предотвратила руски планове за палежи на търговски центрове и други обекти в Полша, трите балтийски страни, както и в Украйна. Група от 19 души е била задържана при операции в четири украински области, като са иззети фалшиви паспорти и шофьорски книжки. Планираните атаки, включително срещу бензиностанции, аптеки и пазари, е трябвало да се извършат от украински граждани по заповед на Москва, за да се дискредитира Украйна и да се подкопае подкрепата за Киев сред западните съюзници.