САЩ възобновяват санкциите срещу петролния и газовия сектор на Венецуела

Заради отказано право на опозиционна кандидатка да участва в изборите

Съединените щати обявиха, че възобновяват санкциите срещу петролния и газовия сектор на Венецуела, като осъдиха неспазването от страна на Каракас на ангажиментите, поети с оглед на провеждането на президентските избори тази година, предаде АФП.

"При липса на напредък, включително разрешаване на всички кандидати за президент да се състезават в тазгодишните избори, Съединените щати няма да подновят лиценза (разрешаващ закупуването на венецуелски нефт и газ), когато той изтече на 18 април 2024 г.", се каза в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Вашингтон обяви, че отново налага санкции на държавната компания за добив на злато Minerven.

Финансовият регулатор на Министерството на финансите на САЩ (Ofac) съобщи, че дава на правителството срок до 13 февруари да "приключи всички неизпълнени транзакции" с Minerven.

Представители на президента Николас Мадуро и на опозицията подписаха през октомври 2023 г. в Барбадос споразумение за провеждане на избори с оглед на президентските избори през 2024 г.

В отговор на това споразумение Вашингтон отново разреши закупуването на венецуелски претрол и газ за период от шест месеца.

Но миналата седмица Върховният съд на Венецуела обяви, че основният кандидат на опозицията Мария Корина Мачадо няма право да се кандидатира на президентските избори.

Споразумението от Барбадос "остава най-жизнеспособният механизъм" за разрешаване на кризата във Венецуела, потвърди Държавният департамент, "но това ще изисква Мадуро и неговите представители да спазват пътната карта и да гарантират, че опозицията има право свободно да избира своите кандидати". /БГНЕС