САЩ ограничиха достъпа на китайски производители на чипове до американски технологии

Рестрикции за 36 китайски компании

Министерството на търговията на САЩ включи 36 китайски компании, сред които водещи производители на съвременни компютърни чипове, в своя "Списък на субектите", като ограничи сериозно достъпа им до всякакви американски технологии.

Този ход, който включва производителите на полупроводници Cambricon и Yangtze Memory Technologies, има за цел да ограничи "усилията на Китай да получи и използва напреднали технологии, включително изкуствен интелект, за своите усилия за военна модернизация и нарушаване на човешките права", заяви Министерството на търговията.

Действието прави почти невъзможно за всеки от включените в черния списък да придобие законно пряко или непряко американска технология за производство на полупроводници, дизайн и друга интелектуална собственост, като по този начин се възпрепятства производственият им потенциал.

От 36-те имена 21 са определени като големи фирми, участващи в изследването и проектирането, маркетинга и продажбите на чипове с изкуствен интелект, които са тясно свързани с китайския отбранителен сектор.

Седем от тях са свързани с усилията на китайската армия за разработване на хиперзвукови и балистични ракетни системи.

Една от компаниите, Tianjin Tiandi Weiye Technologies, е включена в "Списъка на субектите" заради предполагаемата ѝ роля в "китайската кампания за репресии, масови произволни задържания и високотехнологично наблюдение" срещу уйгури и други малцинства в западния регион Синдзян.

Допълненията към "Списъка на субектите" "подкрепят усилията на администрацията на Байдън да откаже на КНР достъп до модерни технологии за военна модернизация и нарушаване на човешките права", заяви в изявление помощник-секретарят по търговията Теа Розман Кендлър. /БГНЕС, АФП