САЩ: Всички държави-членки на НАТО трябва да държат Турция на Запад

САЩ изискват от всички страни от Северноатлантическия договор (НАТО) да държат Турция „на Запад“. Това съобщи в сряда помощник-държавният секретар на САЩ по военни и политически въпроси Кларк Купър, предава ТАСС.

„По отношение на Турция. Всички държави-членки на НАТО трябва да държат Турция на запад“, заяви служителят на външното министерство на САЩ в онлайн брифинг за журналисти. Той потвърди, че Вашингтон работи активно в тази посока. „Работим, разбира се, за да гарантираме, че Турция ще остане на Запад. Това е важно не само за Съединените щати, но и за целия [Северноатлантически] алианс“, каза Купър.

В същото време той призна, че САЩ не са доволни от определени действия и решения на Турция, вярвайки, че самата Турция в много отношения създава „предизвикателство“ за запазването на трансатлантическото единство. „Със сигурност има предизвикателство. Ние <...> говорихме малко за провокативното поведение на [Турция] в Източното Средиземноморие, в Черно море като цяло в рамките на НАТО, както и когато говорихме за [турски] военни и изследователски кораби и тяхното местоположение“, каза американският дипломат. Той нарече провокативни някои от стъпките на Турция в Черно море, засягащи други съюзници от НАТО - България и Румъния.

„Въпреки казаното - продължи Купър, - отсъствието на Турция от [Северния Атлантически] алианс би било вредно за него.“ От гледна точка на Вашингтон, например, Турция все още „играе роля в гарантирането на сигурността на Европа като цяло“, обясни Купър. „Ние [Съединените щати] искаме да гарантираме, че те [турците] остават отговорен член [на северноатлантическия блок]. Ще е най-добре за нас те да бъдат запазени в алианса“, каза помощник-държавният секретар на САЩ.