САЩ заплаши Египет със санкции, ако купи руски изтребители

Египет е сключил сделка за закупуване на руски изтребители Су-35

Високопоставен служител на САЩ предупреди днес Египет, че рискува да му бъдат наложени американски санкции, ако купи руски изтребители за своята бойна авиация, предаде Асошиейтед прес.

Кларк Купър, помощник-държавен секретар по политико-военните въпроси, каза това пред журналисти в кулоарите на голямото авиошоу в Дубай.

Египет е сключил сделка за закупуване на руски изтребители Су-35, твърдят военни представители в Кайро, според които самолетите са необходими на Египет за борба с ислямските бунтовници на Синайския полуостров.

Според друг неназован военен служител, Египет, който е най-голямата арабска страна, се обърнал към Русия, след като САЩ не отговорили на искането му преди повече от година да закупи около 25 изтребители Ф-35.

Сделката с Русия щяла да диверсифицира военните доставчици на Египет, тъй като пред изминалите години САЩ са спрели военната си помощ за Кайро поради нарушения на човешките права в арабската страна, каза друг египетски военен, цитиран от АП. И двамата военни пожелаха анонимност, тъй като не били оторизирани да говорят по този въпрос.