САЩ затягат контрола върху износа на компоненти за ядрената енергетика на Китай

Мерките са част от по-голям план

Администрацията на Байдън засили ограниченията върху износа на компоненти за атомни електроцентрали за Китай, като гарантира, че те са предназначени изключително за мирни цели, а не за разпространение на атомно оръжие.

Този ход е още един знак за ескалиращите спорове между Вашингтон и Пекин.

Съгласно новите директиви Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) към Министерството на търговията задължава износителите да си осигурят специални лицензи за изпращането на някои генератори, софтуер и контейнери, предназначени за ядрени централи в Китай.

По подобен начин Комисията за ядрено регулиране (NRC) вече настоява за изрични лицензи за износ на избрани ядрени и изходни материали, включващи разновидности на уран и деутерий. По-специално, деутерий в значителни количества може да се използва в реактори за производство на тритий - ключова съставка за ядрените оръжия.

Инициативата се възприема от администрацията на Байдън като жизненоважна за "укрепване на общата отбрана и сигурност и насърчаване на интересите на националната сигурност на Съединените щати", се подчертава в изявлението на комисията.

Мерките са част от по-голям план за "затягане на надзора върху определен износ за Китай", обясни представител на NRC.

Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство, макар да не коментира новите разпоредби, подчерта ангажимента на Китай към "международния режим на неразпространение" и задълженията на Пекин по Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Макар че малцина са се възползвали от генералните лицензи за този износ за Китай, през миналата година само две пратки от регулираните ядрени материали са отишли в Китай по силата на генерален лиценз.

Не всички обаче смятат този ход за новаторски. Едуин Лаймън от Съюза на загрижените учени определи промените като "по-скоро символични, отколкото съществени" - той е скептично настроен към въздействието им върху ядрените амбиции на Китай.

Потенциалният ядрен потенциал на Китай продължава да предизвиква безпокойство. През миналата година Пентагонът прогнозира, че ядреният арсенал на Китай ще се разшири до 1500 бойни глави до 2035 г. от сегашните 400, ако запази сегашната скорост на развитие.

Хенри Соколски от Образователния център за политиката за неразпространение на оръжия отбеляза: "Новият регламент предполага, че администрацията вече не разглежда всички ядрени операции на Китай като мирни." /БГНЕС