САЩ затягат ограниченията върху износа за Русия, Китай и Венецуела

САЩ затягат ограниченията върху износа за Русия, Китай и Венецуела, съобщава американските медии.

Съответният документ на Службата за промишленост и безопасност на Министерството на промишлеността и търговията, публикуван през април, влезе в сила от вчера.

Новите правила се отнасят до издаването на лицензи за износ в Русия, Китай и Венецуела на стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели. В списъка са включени десетки нови позиции от сферата на приборо- и машиностроенето, телекомуникациите, софтуера и технологиите, включително космоса (с изключение на необходимите за работа на МКС), както и сензори, лазери и друго оборудване. За износа на такова оборудване ще е необходимо специално разрешение на американските власти.

Отделът обоснова решението си със Стратегията за национална сигурност на САЩ, според която Москва и Пекин „подкрепят диктатурата във Венецуела и се стремят да разширят военните връзки и военните продажби в целия регион“.

В началото на 2019 г. във Венецуела започнаха протести срещу Николас Мадуро, малко след като положи клетва. Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава с мотива, че е бил говорител на парламента по времето на "държавния преврат". Някои европейски страни и САЩ го признаха за президент. Русия, Китай, Турция и няколко други държави подкрепиха Мадуро.