Косово: Западът трябва да разбере след случая в Банска, че Сърбия е виновна за липсата на нормализация

Нужна е промяна на подхода в диалога

Йетон Зулфай, съветник на министър-председателя на Косово Албин Курти, заяви, че терористичното нападение в Банска на 24 септември, при което беше убит сержант Африм Буняку, трябва да бъде повод за размисъл и отправна точка за нов подход в диалога със Сърбия.

Зулфай добави, че Европейският парламент също е поискал това чрез гласуваната в четвъртък резолюция, съобщава „Коха“.

Той заяви, че западният свят трябва да разбере, че Сърбия е виновна за липсата на нормализация и натискът към нея трябва да се засили.

"Важно е, че след 24 септември имаме нова ситуация и смятаме, че това трябва да бъде точка за размисъл и отправна точка за нов подход към диалога, което поиска и Европейският парламент. Новият подход трябва да има тази повратна точка, че Сърбия е виновна за липсата на нормализация и натискът трябва да бъде насочен към Сърбия, която не се интересува нито от отношенията, нито от ценностите. Нуждаем се от подход, който да внесе баланс в диалога. Досега няма баланс и лекотата, с която се предприемат мерки срещу Косово, е поразителна, докато трудността да се наложат санкции срещу Сърбия, когато има доказателства за тяхното участие, се забелязва в терористичния акт в Банска." - заяви Зулфай в предаването "Интерактив" на КТВ.

Според Зулфай атентатът в Банска неминуемо е свързан с диалога.

"Да се каже, че диалогът не е свързан с атентата, е неизбежно. Защото докато премиерът беше на масата на преговорите, сръбският президент явно се подготвяше за терористичния акт в Косово. Сърбия не е надежден партньор в диалога. Не може да се вярва на президент, който идва в Брюксел да води диалог, докато е наредил на армията да обучава терористични групи за нападение в Косово. Липсва доверие." - каза още той.

Съветникът на Курти заяви, че Прищина настоява за балансирана и пълна последователност на Охридското споразумение, където, както казва той, трябва да се изпълнят всички членове. /БГНЕС