"Синя София" предлага международен конкурс за бъдещето на Княжеската градина

С премахването на МОЧА се създава възможност това пространство да бъде преосмислено

Снимка: Фейсбук - Вили Лилков

Снимка: Фейсбук - Вили Лилков

Общинските съветници от „Синя София“ Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков  внесоха предложение в Столичния общински съвет за обявяване на конкурс с международно участие, който да даде идеи за доизграждане и развитие на територията на Княжеската градина.

С премахването на паметника на съветската армия се създава възможност нейното пространство да бъде преосмислено и отново планирано, при съобразяване с уникалното местоположение, растително богатство, комуникационни възможности и архитектурно обкръжение, коментира общинският съветник Вили Лилков.

„Конкурсът е много важна стъпка, за да продължи развитието на градината в европейски дух и да я превърнем в модерно, красиво и привлекателно място, защото публичните пространства по своя замисъл имат задача да събират хората, а не да ги разделят!“ – пише Лилков в профила си във Фейсбук.

Съветниците от „Синя София“ предлагат СОС– да гласува следното решение:

1.  Възлага на кмета на Столична община да организира конкурс с международно участие за идеи за доизграждане и развитие на публичното градско пространство на територията на Княжеската градина.

2. Контролът по изпълнение на настоящото решение се възлага на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие.

„Целта на конкурса е да се получат идеи за запазване и обогатяване на парковото пространство на Княжеската градина като елемент от „Зелената памет“ на София и доизграждане на архитектурно-пространствената рамка на бул. „Цар Освободител“.“  - посочват те в доклада си до общинския съвет.

kniajeska_doklad.jpg