Съветват пенсионерите в Германия да си поставят втори бустер срещу COVID-19

Важи за хората над 60 г. и тези с хронични заболявания

Постоянният комитет по имунизациите (STIKO) към Института "Робърт Кох" препоръча четвърта доза ваксина срещу COVID-19 (втори бустер), за всички хора на възраст над 60 години и за всички, които имат заболявания, увеличаващи риска от по-тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Целта на тези мерки е "да се предпазят особено уязвимите лица от тежки случаи на смърт, предизвикана от COVID-19", се казва в изявление на STIKO, публикувано на уебсайта на института. По-рано комисията препоръча втора реваксинация само за хора над 70-годишна възраст, обитатели на старчески домове, както и за служители на здравни заведения и хора над 5-годишна възраст с нисък имунитет.

По-рано Карл Лаутербах, ръководител на германското Министерство на здравеопазването, обяви, че от октомври лицата, които са били ваксинирани три пъти срещу COVID-19, ще трябва да се ваксинират за четвърти път - втори бустер, при условие че последната ваксина им е била поставена преди повече от три месеца, съгласно проект на Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието на Германия.

Самият Лаутербах се е заразил с коронавирус в началото на август и според германското министерство на здравеопазването е бил ваксиниран срещу коронавирус четири пъти (две ваксинации и две подсилващи). /БГНЕС