СОР "Атлантик": Истерията на някои депутати срещу проф. Тагарев премина допустимите граници, да калибрират подходящо политическия си език

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" излезе с декларация в защита на военния министър проф. Тодор Тагарев. Атлантиците са възмутени от искането на оставката му от страна на опозицията, която на практика дори няма аргументи и се превръща в постоянен защитник на руския тероризъм срещу Украйна, който "проповядва" Владимир Путин. 

Ето целия текст, който атлантиците изпратиха до медиите: 

Д Е К Л А Р А Ц И Я
НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА „АТЛАНТИК“

До:
Председателя и зам. председателите на Народното събрание
Председателите на парламентарни групи в Народното събрание 
Председателя и членовете на комисията по отбрана

Съюзът на офицерите от резерва (СОР) „Атлантик“ следи с възмущение опитите за дискредитиране и искане на оставката на министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев. 
СОР „Атлантик“, като неправителствена и неполитическа организация на запасни офицери и граждани с евроатлантическа ориентация, работили дълги години за подготовката, приемането и дейността на страната ни в НАТО, не приема непрекъснатото търсене на необосновани и измислени поводи за отстраняването на министър Тагарев, който е един от най-доказаните експерти по отбранителен мениджмънт у нас и достатъчно известен извън пределите на страната ни.

Ние, членовете от СОР „Атлантик“ се застъпваме за Министъра на отбраната не като политическо лице, а като успешен министър,  доказан лидер, обществена личност, експерт и професионалист в своята област. Водени единствено от пагубни за страната ни партийни интереси и цели, необоснованите обвинения и дори истерия от някои депутати от Народното събрание за вредителство и предателство от страна на министър Тагарев, преминават всякакви допустими граници в отношенията  между основните държавни институции. След като не намират достатъчно основания за търсене на отговорност на министър Тагарев за погрешна или безрезултатна отбранителна политика, същите депутати търсят отговорност и настояват за неговата оставка дори по технически и протоколни въпроси.

За краткото време на своя мандат министърът на отбраната – Тодор Тагарев и неговият екип провеждат успешна отбранителна политика. Бяха стартирани в изключително кратки срокове забавени модернизационни проекти на Въоръжените сили, свързани с придобиването на ключови способности за Българската армия. Паралелно с това стартира Стратегически преглед на отбраната и Въоръжените сили и беше иницииран преглед на отбранителната стратегия на страната. Внесената от министър Тагарев дългосрочна инвестиционна програма на Министерство на отбраната, беше приета неотдавна от Министерския съвет и очаква своето разискване в Народното събрание. 
Министър Тагарев защити българския национален интерес и достойнството на страната ни в НАТО и ЕС с предоставянето на допълнителен пакет военна помощ за Украйна, присъединяването на страната ни към важни съюзни инициативи на НАТО, както и с взетото решение за изграждане на съюзна инфраструктура у нас. Благодарение на неговите и на неговия екип усилия, страната ни намери отново своето заслужено място на уважаван и ценен  съюзник в НАТО и ЕС . 

Няма как в заключение да не кажем, че категорично не приемаме обидните квалификации и изразните средства, използвани от отделни народни представители, не само в техните публични комуникации, но много често и от трибуната на Народното събрание. Настоятелно ги призоваваме да калибрират подходящо политическия си език и тон до нива на приличие и стандарти, характерни за една укрепваща парламентарна демокрация, каквато е нашата, ако наистина държат на уважението и подкрепата на хората у нас.

ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СОР „АТЛАНТИК“  

09.01.2024 г.
София