Съюзът на съдиите подкрепи Галина Захарова за председател на ВКС

Галина Захарова, снимка: Капитал

Галина Захарова, снимка: Капитал

Съюзът на съдиите в България подкрепи Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд, съобщи Нова ТВ.

В официална позиция на съюза се посочва, че Върховният касационен съд е институцията, която в най-голяма степен е призвана да отстоява върховенството на правото.

"Това поставя високи изисквания към председателя на съда, който трябва да е личност, съчетаваща безспорния професионализъм с безукорен нравствен интегритет, силен характер и дух - качества, които ще му позволят както успешно да ръководи Върховния касационен съд, така и да бъде пример за цялата съдийска общност и с авторитета си да укрепва съдебната система и да утвърждава доверието в нея." - се отбелязва в изявлението.

От Съюза на съдиите напомнят, че пленумът на Върховния касационен съд единодушно предложи съдия Галина Захарова за председател на ВКС.

"Номинирайки един безспорен професионалист, почтен, диалогичен и креативен съдия, ползващ се с авторитет в юридическата общност, върховните съдии изразиха своето отговорно отношение не само към перспективите за ВКС, но и към цялата съдебна система. През годините съдия Галина Захарова е доказала, че умее да отстоява ценностите на гражданското общество и на правовата държава и сме убедени, че като председател на Върховния касационен съд съдия Захарова ще укрепи авторитета на институцията и ще бъде опора на цялата съдебна система." - се казва в заключение.

Галина Захарова е заместник-председател на ВКС. Беше член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 г., но подаде оставка поради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство.