Съюзниците от НАТО вече прехвърлят изтребители F-16 към Украйна

Ако Путин продължи да упорства, щетите за него ще растат

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Съюзниците от НАТО са започнали обещаното прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна, за да засилят отбраната ѝ срещу Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от АФП.

"В момента, в който говорим, трансферът на изтребители F-16 е в ход, идва от Дания и от Нидерландия", каза Блинкън на срещата на върха по случай 75-годишнината на НАТО във Вашингтон.

"Тези самолети ще летят в небето на Украйна това лято, за е сигурно, че Украйна може да продължи да се защитава ефективно от руската агресия", каза още той.

Украйна отдавна се стреми към модерни западни самолети и през август миналата година президентът Джо Байдън даде зелена светлина за прехвърляне на американски F-16 в страната, въпреки по-ранните опасения колко време ще отнеме да бъдат обучени достатъчно украински летци за тези самолети.

Блинкън заяви, че прехвърлянето на самолетите трябва да бъде сигнал към руския президент Владимир Путин.

"То концентрира вниманието на Владимир Путин върху факта, че той няма да надживее Украйна, няма да надживее нас и ако продължава да упорства, щетите, които ще продължат да се нанасят на Русия и нейните интереси, само ще се задълбочават", подчерта Блинкън.

"Най-бързият начин да се стигне до мир е чрез силна Украйна", категоричен е американският първи дипломат.

Президентът на Украйна благодари на съюзниците за самолетите, които ще доближат Украйна до постигане на целите.

"F-16 ще бъдат използвани и за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна. Убеден съм, че те ще ни помогнат да защитим по-добре украинците от бруталните руски атаки, като удара по детската болница "Охматдит" в Киев тази седмица", каза той.

"Очаквам, че коалицията на нашите военновъздушни сили ще бъде подсилена още повече чрез присъединяването на нови участници. F-16 доближават справедливия и траен мир, като показват, че терорът трябва да се провали навсякъде и по всяко време", добави президентът на Украйна. /БГНЕС