СБХ чества с изложба 100-годишнината на големия Любен Зидаров

Съюзът на българските художници (СБХ) отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (23 декември 1923 – 3 януари 2023), с изложбата „100 години – една ретроспекция“. Тя се открива днес от 18.00 ч. в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6, зала 2А.

Експозицията включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, както и книги с оригиналните илюстрации към тях. До закриването на изложбата на 23 март в галерията ще има прожекции на документалния филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ с режисьор Мария Николова.

Художникът е посветил над седем творчески десетилетия, оставяйки забележителна диря в българското изкуство. Голяма част от творбите му са свързани с книгите, които го правят един от най-разпознаваемите и обичани родни илюстратори.

Любен Зидаров е един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в. и основоположник на рисувания комикс у нас. В богатата му професионална биография присъстват стотици класически произведения от нашата и световната литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, творби Пейо Яворов, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников. Любен Зидаров е и сред основателите на илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957).

Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство и в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил.

Останал в творческа кондиция до края на живота си, Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ - илюстрацията за деца и възрастни. И вероятно той бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света, отбелязват от СБХ.

 „През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели“, споделяше приживе художникът.

Любен Зидаров е носител на редица престижни наши и международни награди, сред които голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев, номиниран е за международната Андерсенова награда и мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, има сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг и Москва.

Художникът  е сред авторите, включени в изданието „Сто световни илюстратори“ на американския критик Ленард Маркъс.

Проектът „Любен Зидаров. 100 години – една ретроспекция“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.