Сдружение ДОМ: Компрометираха процедурата за обществено обсъждане на паметник на загинали деца

Иван Сотиров, председател на ДОМ

Иван Сотиров, председател на ДОМ

Днес Сдружение ДОМ внесохме становище срещу издигането на нов комунистически паметник в Борисовата градина. Той е посветен на „децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944г.“

В позицията, изпратена до кмета на столичен район „Средец“ Трайчо Трайков, се поставя въпросът за обществено обсъждане на проекта, в което не са поканени гражданите на София,  а за да участват в публично подписване на празен чек в полза на някакви анонимни, но очевидно с голямо влияние в Столичната община инициатори.

Затова от ДОМ смятаме, че тази процедура за „обществено обсъждане“ е компрометирана, а подобен подход е обиден за софиянци, пренебрегвайки мнението им трябва ли подобен паметник да бъде поставен в София. Добрата новина е, че в район "Средец" са внесени още стотина становища и всички са срещу поставянето на такъв паметник!

Вижте пълния текст на становището на ДОМ:

                 

До 
Кмета на район „Средец“
Становище
на Сдружение Достойнство, отговорност, морал/ДОМ/

Във връзка с провеждане на обществено обсъждане на ПРОЕКТ за виза за проучване и проектиране на обект: 

„Паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944г.“ в парк „Княз-Борисова градина“, имот с идентификатор 68134.109.11, район „Средец“, гр. София.

Уважаеми г-н Трайков,

Възразяваме срещу  предложения проект за виза за проучване и проектиране на обект „Паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България 1923-1944г.“ в парк „Княз-Борисова градина“. Нашите съображения са следните:

В документите, които са публикувани на интернет страницата на район „Средец“ няма данни за това, кой е инициатор и какви са мотивите за  поставянето на такъв паметник - няма никаква обосновка.

В публикуваното обявление няма предоставена информация, която да отразява становищата на съответните комисии в СОС, както и на Експертно художествения съвет към Столична община за този проект, за които имаме данни, че са отрицателни.

За това каква е идеята за поставянето на такъв паметник можем да съдим единствено по неговото наименование, но то е неясно, дори абсурдно. Първо, един паметник се издига за да свидетелства за конкретно събитие и в почит на определени личности. Под  „деца загинали по време на трагични конфликти“ може да се разбират най-различни неща – от деца жертва на битови скандали, училищни или квартални сблъсъци до деца загинали при политически конфликти, като например тези деца които са загинали при организирания от комунистите атентат в църквата Света Неделя.  Второ, не е ясно защо се визира периода 1923-1944г. Нима няма загинали деца по време на трагичните конфликти в България и след 1944г. или преди 1923г.? Или по-скоро можем да се досетим, че става въпрос за конспиративен опит да се прокара решение за издигане на още един комунистически паметник.

От приложените към обявлението снимки на мястото и макета също не става ясно каква е идеята за този паметник и какво ще пише на него. Има постамент, скулптура на неизвестно дете и плочи за надписи без надписи. 

Всичко това води до мисълта, че гражданите на София не са поканени за участие в публична дискусия за обсъждане на поставянето на паметник, а за да участват в публично подписване на празен чек в полза на някакви анонимни, но очевидно с голямо влияние в Столичната  община инициатори, които впоследствие да могат да напишат на паметника, каквото си пожелаят. Затова смятаме, че тази процедура за „обществено обсъждане“ е компрометирана, че такъв подход е обиден за софиянци и че такъв паметник не трябва да бъде поставян в София.


Председател на УС на Сдружение ДОМ
Иван Сотиров