"Клуб 2000": ГДБОП репресира малките кабелни оператори, за да фалират и да останат големите монополисти

От сдружението ще сезират главния прокурор, искат среща с премиера Бойко Борисов

Емил Василев и Валентин Георгиев, снимка: Faktor.bg

Емил Василев и Валентин Георгиев, снимка: Faktor.bg

Изпълнителният директор на Национално сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" (НСКО) Валентин Георгиев и адвокат Емил Василев алармираха, че служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) подготвят мащабна акция срещу кабелните оператори.

На пресконференция в БТА Георгиев заяви, че през последния месец се забелязва много тревожна тенденция. Служители на ГДБОП се намесвали пряко в дейността на определени оператори на пазара, като се представяли за бъдещи вътрешни клиенти и правели снимки в офисите на определени фирми. Всичко това навежда хората от Сдружението на мисълта, че се подготвя акция срещу определена група кабелни оператори, под предлог за защита за закона за авторското право и сродните му права. 

"След подаване на сигнали до полицията в различни градове се разбра, че ГДБОП подготвя акция срещу кабелни оператори и събира информация за местата, където е инсталирана техниката им. Единствената причина да бъде търсена такава информация вероятно е намерението техниката да бъде иззета. Ако това се случи, операторът ще престане да съществува, а неговите клиенти ще преминат към големите оператори. Предполагаме също, че претекстът ще бъде "Защита на Закона за авторското право и сродните му права", заяви Георгиев. 

"Фирми като Виваком, А1, Булсатком и няколко големи телевизионни оператора са създали организация "ТеРаПро", чиято цел е "логистична подкрепа на държавните органи". ТеРаПро има сключен договор с ГДБОП за "Съвместна дейност". След сезиране на съда, ВАС излезе с решение, че този договор трябва да бъде прекратен незабавно. Недопустимо е частна организация да сключва договори за съвместна дейност с държаните силови структури. А дейността на организацията е насочена в посока срещу интересите на кабелните оператори. Така ли държавата подкрепя малкия и среден бизнес? От това интерес имат само монополите" каза още директорът на НСКО "Клуб 2000".

"В краткосрочен план това е завземане на нови клиенти в полза на големите оператори. В дългосрочен - на пазара да останат само 3-4 оператора, цените на телекомуникационните услуги да се увеличат, а печалбите на големите фирми да растат. Тогава те започват да диктуват условията - кои телевизии ще се разпространяват, а защо да не се наложат и ограничения в интернет пространството. Ще настъпи тотално информационно затъмнение пред хората - ще знаят само това, което шепа босове  са решили. Освен това персоналът на малките и средни оператори остава без работа, а това е пагубно за малките населени места извън големите градове, където и без това няма работа за младите", коментира Георгиев. Той допълни, че са подавани сигнали до КЗП, но без никакъв резултат. По думите му, ГДБОП трябва да се занимава не с малките кабелни оператори, а с т.нар. IPTV-боксове - черни кутийки, които се купуват от Китай за 100 лв. и с тях се гледат 1000 канала безплатно. Георгиев обърна внимание и на "Булсатком". Операторът работел на територията на цяла Европа, което според "Клуб 2000" било незаконно, но ГДБОП не се интересувала от това.  

Адвокатът на сдружението и бивш депутат Емил Василев показа списък, който от "ТеРаПро" са изготвили и са дали на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов. В него са докладвани малки кабелни оператори, които според сдружението на големите фирми не спазват правилата и трябва да се проверят. Нарушения не са били открити, но Василев се възмущава от дръзката постъпка да се топят по-малките фирми.

От НСКО "Клуб 2000" се заканиха, че ще предприемат и действия срещу репресиите през последните месеци. От Сдружението обмислят да подадат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, с което да поискат разследване за отношенията между ГДБОП и "ТеРаПро". Ако тези им искания не дадат резултат, от НСКО ще поискат и среща с премиера Бойко Борисов, защото, според тях, той е "заблуден" и няма как да не знае за тези репресии срещу кабелните оператори. Ако срещите с главния прокурор, министър-председателя и пресконференциите не дадат резултат, от НСКО ще искат среща в Брюксел с новите ресорни еврокомисари.