Секретарят на Радев: С "нефелни" мотиви Денков иска смяната на шефа на ДАНС

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

С точки и алинеи секретарят на Радев Димитър Стоянов брани ревностно шефа на ДАНС Пламен Тончев. Той определи като "нефелни" мотивите на премиера акад. Николай Денков, с които той поиска предсрочното му освобождаване, но така и не каза как при ситуация на две войни правителство и служби ще работят съвместно при липса на доверие.

Съветниците, които съветват министър-председателя Денков явно са силно неподготвени. Няма основание да иска оставката на шефа на ДАНС с мотивите, които е изложил премиерът, заяви в студиото на Нова ТВ Стоянов.

Според закона шефът на ДАНС се освобождава с указ на държавния глава по предложение на Министерски съвет. От Президентството обаче отказват да го направят.

На това правителство всички други са му виновни - виждат вината в ЦИК, в президента, в парламента, но не и собствената си вина. Защо не освободят зам.-министъра на електронното управление? Той е причината на първи тур на местните избори да няма машинно гласуване. Ако водеше хипотетично Хекимян (кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, бел. ред.), щяха ли да приемат ПП-ДБ-Спаси София тази ситуация? Как да бъде освободен председателят на ДАНС за това, че не е извършил контрол над свой заместник? Физически не е бил в България. В закона ясно е записано, че когато председателят отсъства, неговият заместник поема функциите му. Спазени са всички правила, категоричен бе Стоянов.

Той изтъкна също, че в закона на ДАНС ясно е записано, че председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Според Стоянов не шефът на ДАНС е създал недоверие в изборния процес 24 часа преди вота, а зам.-министъра. И не вижда резон да освободят шефа на ДАНС, който си е свършил работата по закон, вместо министъра, който е нарушил правилата, посочи още президентският секретар.

Димитър Стоянов обаче така и не каза дали има разговори между "Дондуков" 1 и "Дондуков 2" за консенсусна фигура, която да има доверието и на двете страни. Междувременно подметна в ефира за действията на службите, изгонили руски дипломати, въпреки че казусите са различни и реално несравними.

"Ако имаше основание (Пламен) Тончев да освободи заместника си, щеше да го направи", смята Димитър Стоянов.