Селин Дион с разтърсваща изповед за болестта, която я свали от сцената

Гласът ми ще бъде чут не защото трябва или защото се налага, а защото искам, казва изключителната певица

Селин Дион: снимка - стоп кадър от видео

Селин Дион: снимка - стоп кадър от видео

Година след като Селин Дион отмени турнето си, за да се опита да се приспособи към живота със Синдром на скования човек, суперзвездата разказа за преживяването си  в интервю за NBC News, за да обсъди страха и трудностите, които е изпитвала след появата на рядкото неврологично заболяване, пише The Hollywood Reporter, цитиран от "Дарик".

56-годишната певица е диагностицирана със Синдрома на скования човек (SPC) през 2022 г., но споделя, че от 2008 г. насам влиянието му върху нея се усеща по много начини. Рядкото заболяване причинява мускулна скованост и болезнени спазми, двойно виждане и нарушена подвижност при някои от около един на 1 милион души, които са диагностицирани със SPS в световен мащаб.

Селин Дион е трябвало да коригира песните си, когато за първи път е изпитала симптоми.

В ексклузивно интервю във вторник вечерта Дион разказа пред журналистката Хода Котб от NBC News, че по време на десетилетието, необходимо на лекарите, за да поставят правилната диагноза, тя е станала изключително зависима от облекчението, което са ѝ осигурявали все по-високите дози диазепам, известен като валиум.

Световноизвестната певица призна, че нарастващата ѝ толерантност към валиум я е накарала да взима животозастрашаващи количества от лекарството, отпускано с рецепта.

"Честно казано, не знаех, че това може да ме убие. Например, преди представление вземах 20 милиграма валиум и само като вървях от гримьорната до кулисите - всичко изчезваше", казва Дион, описвайки колко бързо действа болкоуспокояващото. "В един момент, въпросът е, че тялото ми свикна с 20, 30 и 40... Това отпускаше цялото ми тяло. В продължение на две седмици, на един месец, шоуто щеше да продължи. ... но после свикваш [и] вече не действа".

В един момент Дион е приемала по 90 милиграма от лекарството дневно, разказва тя пред NBC News, за да облекчи мускулните спазми, които могат да бъдат толкова силни, че човек може да счупи ребро. Дион сподели за моментите, в които заболяването е станало очевидно за нея и хората от екипа ѝ по време на турнето ѝ Taking Chances Would Tour през 2008 г., преди концерт в Германия.

"Казах на моите асистенти и на моите хора: "Не знам дали ще мога да направя шоуто. Не знам какво се случва спомня си тя. "Бях много, много, много уплашена. И тогава се паникьосваш и колкото повече се паникьосваш, толкова повече са спазмите. Излязох на сцената... разбира се. И започнах да звуча по-носово".

Взето решение този вокален дефект да бъде "компенсиран" чрез "снижаване на песните малко с клавишите и проектиране на п-носов звук - и с надежда".
 
Аз съм Селин Дион, защото днес гласът ми ще бъде чут за първи път, не само защото трябва или защото се налага, а защото искам.
Селин Дион

Дион, чиято резиденция в Лас Вегас, в Caesars Palace, е видяла над 1100 представления в продължение на 16 години, не е излизала на сцена от март 2020 г.

Положителното влияние на COVID-19 за Дион беше, че тя получи време, за да може да се погрижи за здравето си и да ограничи опасната си зависимост от лекарства.

"Това беше възможност за мен да си взема почивка", казва тя. "Да не бъда смела. И да бъда умна. ... Спрях всичко с помощта на лекарите. Отказвах се от всички лекарства, и особено от лошите. Спрях всичко, защото то престана да действа".

Въпреки това Селин Дион и екипът ѝ от лекари все още се опитват да открият какво точно се случва с тялото ѝ. И въпреки че вече не се качваше на сцената, симптомите й продължаваха да съществуват.

"Това е много сложно. Исках – исках от началото до края - да го разбера", казва тя пред Котб. "И исках също така да разбера: Има ли нещо, което мога да направя за себе си, или съм в края на кариерата си?"

Ирен Тейлър, режисьорката, която продуцира документалния филм за живота на Дион, разказва за шокиращите ефекти на SPC.

"В един момент тя се кикотеше, а пет секунди по-късно бяхме в съвсем различна стратосфера", казва Тейлър пред NBC News.

През последните няколко години Дион работи с екипа си от лекари и казва, че е решена да се върне на сцената и да покаже зашеметяващия си глас - и да изпълни всяка нота - за своите фенове, независимо от всичко.

"Ще се върна на сцената, дори да се наложи да пълзя, дори да се наложи. Ще го направя", казва тя пред Котб. "Аз съм Селин Дион, защото днес гласът ми ще бъде чут за първи път, не само защото трябва или защото се налага, а защото искам."