Сенатът на САЩ прие резолюция, с която иска Русия да бъде обявена от Държавния департамент за спонсор на тероризма

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри необвързваща резолюция, с която призовава държавния секретар Антъни Блинкън да определи Русия за държава спонсор на тероризма заради нейните действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, които са довели до смъртта на безброй невинни мъже, жени и деца, съобщава "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Подобна мярка е била представена и в Камарата на представителите на Конгреса, където се очаква нейната председателка Нанси Пелоси да подкрепи силно нейното приемане.

Въпреки гласуванията в двете камари на американския Конгрес Държавният департамент на САЩ е този, който решава да определи някоя държава за спонсор на тероризма, припомня "Ню Йорк таймс".

Независимо от това приемането на резолюцията в Сената налага още по-голям натиск от страна на Конгреса върху администрацията на американския президент Джо Байдън за добавянето на Русия в списъка с държави спонсори на тероризма, сред които в момента са Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Конгресът на САЩ одобри помощи за Украйна в размер на над 50 милиарда долара.

"Въоръжените сили на Руската федерация са извършили безброй екзекуции на невинни граждани и са опитвали да заличат следите от зверствата чрез масови гробове в Украйна", гласи текста на предложението, одобрено от Сената.

Текстът на документа повтаря изказванията на украинския президент Володимир Зеленски по време на войната, а именно, че руските сили са извършвали прояви на жестокост срещу цивилни, включително изнасилвания, убийства и изтезания, които се равняват на тероризъм.

Говорителят на Държавният департамент Нед Прайс по време на брифинг във вторник бе запитан  какво мисли за натиска от страна на Конгреса и дали администрацията на Байдън е обезпокоена, че определяйки Русия за спонсор на тероризма, ще усложни всички бъдещи проговори за прекратяване на войната в Украйна. На този въпрос той отговори, че Държавният департамент има отговорността да взима предвид "критериите, които Конгресът е записал в закона" при определянето на това коя страна е спонсор на тероризма и съпоставянето на тези критерии с фактите на терен. Сега по отношение на Русия и войната й в Украйна този процес е в ход, допълни той.