Сергей Лавров: Партньорството на Русия с Европа не е актуално поне за едно поколение

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров се съгласи с твърдението, че Европа като партньор за Русия не е актуален поне за едно поколение. Така той коментира изявлението на Дмитрий Тренин, научен директор на Института за световна военна икономика и стратегия, член на Съвета по външна и отбранителна политика.

„Не мога да не се съглася, ние усещаме това на практика почти всеки ден“, каза Лавров на XXXII-то събрание на Съвета по външна и отбранителна политика (SWOP).

"Много са факти, които, трябва да се признае, говорят в полза на подобна прогноза. И не само според нашите усещания, ние смятаме тази прогноза за вярна“, добави Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство припомни, че след провала на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна на Запад започна да пропагандира „нова откровено невярна теза“, че руският президент Владимир Путин „няма да спре до Украйна“.

"Западът изхожда от факта, че членството на Украйна в НАТО е свещено и Русия никога няма да посегне на това свято нещо“, отбеляза министърът. „Сега реториката е диаметрално противоположна".