Сергей Рябков: Не изключвам да се стигне до конфликт Русия-НАТО

По думите му илюзия, че Москва ще търси път към нормализиране на отношенията с Алианса

Сергей Рябков

Сергей Рябков

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров Сергей Рябков смята, че е много вероятно в бъдеще да има въоръжен конфликт между неговата страна и страните-членки на НАТО (Северноатлантическия алианс), пише УНИАН.

В интервю за руското издание "Известия" Рябков изтъква, че "изборът зависи изцяло от позицията на НАТО". В същото време той твърди, че Русия била готова да „защитава“ своите „национални интереси“ с всички средства.

"Не мисля, че отношенията между Русия и НАТО ще бъдат възстановени под една или друга форма в обозримо бъдеще. Това е изключено както от принципни, така и от практични съображения", добави заместникът на Лавров.

Според него, ако някой в западните страни смята, че руснаците имат нужда от подобни отношения, „че в един момент те ще поискаме тяхното възстановяване, то това е голяма заблуда“.
Как изглеждат сега отношенията Русия-НАТО
След като Руската федерация окупира Крим и нахлу в част от Донбас, страните-членки на НАТО подкрепиха Украйна и отношенията на Алианса с Москва започнаха бързо да се влошават.

Украйна е заявила в конституцията си желанието си да се присъедини към Алианса. Руските власти категорично се противопоставиха на този избор, след което Руската федерация започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

Лидерът на фракцията „Слуга на народа“ Давид Арахамия каза, че в началото на инвазията руските власти са обещали да сложат край на пълномащабна война, ако Киев се откаже да се присъедини към Алианса, но едва ли може да се вярва на изявленията на представителите на Руската федерация.

В началото на октомври председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви категорична, че Алиансът смята Русия и терористичните групировки за най-голямата заплаха.

Превод: Faktor.bg