Станишев брани Радев, посочи грешките на кабинета и "порица" БСП за състезанието с "Възраждане"

Сергей Станишев

Сергей Станишев

"Проблемът за нереализирането на третия мандат не е само в БСП. Тройната коалиция имаше голяма цел - влизане в ЕС. При днешните политици няма достатъчно зрялост. В това правителство имаше няколко фундаментални дефекти, които се появиха още при създаването му. При нашата коалиция имаше програма и ясни министерски постове. тя не може да се направи, когато не се допускат компромиси. Третият мандат беше предрешен в много отношения. ПП като че ли са убедени, че могат да разиграят темата на жертвата и дори да станат първа политическа сила. Трябва да се сменят правилата, а не да се правят импровизации. Не е важно как БСП влиза в управлението, а как излиза - със сериозни щети и разколебаване на избирателите ѝ. ПП налагаха политики без да се съобразяват с левицата". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова ТВ. 

"Всички знаят, че голяма част от избирателите на БСП са русофили и изгонването на 70 руснаци след падане от власт не беше съобразено с коалиционния партньор. Нищо няма да се промени, ако се смени Кирил Петков с Асен Василев. Прави се авантюризъм с доставките на газ, което поставя в риск и столичната топлофикация", каза още бившият председател на "столетницата".

Той допълни, че за газа са виновни от ПП, но БСП носи солидарна отговорност. По думите му левицата се заявява не като партия със собствена политика, а като съдружник на "Продължаваме промяната".

"Газът, който се кара с танкери, е с 1/3 по-скъп. Стига са се държали като в детската градина. Партиите трябваше да постигнат диалог с опозицията. Не подкрепям тезата, че Румен Радев е свалил правителството. То падна заради липсата на диалог и взаимните обвинения за "мафия" между партньорите. БСП с месеци мълчеше преди последните избори, объркаха хората и много от тях не гласуваха. В партията няма вътрешна опозиция. Тя е била силна, когато е консолидирана. Фундаменталната грешка, е, че БСП беше хвърлена в състезание с "Възраждане". Формацията трябва да излезе с много силна програма. За съжаление много от мерките, които бяха приети, вече са изядени от двуцифрената инфлация. Не мога да ви кажа след следващите избори кой с кого ще бъде. Говори се за тройна коалиция без ИТН. Най-страшното е, че хората са изплашени за сметките си и за своя бит. БСП трябва да има своя позиция, а в момента не водим хорото, а сме на втора позиция", коментира Станишев.