Северна Корея изстреля крилати ракети към Японско море

Пхенян ускори тестовете на оръжия

Северна Корея изстреля няколко крилати ракети, гласи съобщение от армията на Южна Корея, цитирано от АФП.

„Нашите военни откриха няколко неидентифицирани крилати ракети, изстреляни близо до води около севернокорейския район Синпо в 8:00 сутринта днес“, се казва в изявлението на Обединения комитет на началник-щабовете.

Само преди няколко дни Пхенян изстреля множество крилати ракети към Жълто море. Според властите в Пхенян това е първият тест на "ново поколение стратегически крилати ракети".

Северна Корея ускори тестовете на оръжия през новата година, включително на "подводна ядрена оръжейна система" и хиперзвукова балистична ракета с твърдо гориво.

Южнокорейските власти съобщиха, че изстрелването е в процес на съвместен анализ с американските разузнавателни органи, добавяйки, че "следят отблизо допълнителните движения и дейности на Северна Корея".

За разлика от балистичните ракети, изпитанията на крилати ракети не са забранени от санкциите на ООН срещу Пхенян.

Крилатите ракети обикновено са с реактивно задвижване и летят на по-ниска височина от по-сложните балистични ракети, което ги прави по-трудни за откриване и прихващане.

През последните месеци се наблюдава рязко влошаване на отношенията между Пхенян и Сеул.

По-рано през този месец лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обяви Юга за „основен враг", ликвидира агенции, посветени на обединението и на популяризиране, заплаши с война „дори за 0,001 мм.“ териториално нарушение.

В Сеул президентът Юн Сук Йол каза на кабинета си, че ако въоръженият с ядрено оръжие Север извърши провокация, Южна Корея ще отвърне на удара с „многократно по-силен отговор“, посочвайки „огромните способности за реагиране“ на неговата армия.

На политическите срещи на Пхенян в края на годината Ким заплаши с ядрена атака срещу Юга и призова за натрупване на военен арсенал за вероятен въоръжен конфликт, който той предупреди, че може да "избухне всеки момент".

През януари Пхенян изстреля хиперзвукова ракета с твърдо гориво, само няколко дни след като организира бойни стрелби близо до напрегнатата морска граница на страната с Южна Корея, което предизвика контраучения и заповеди за евакуация на някои гранични острови, принадлежащи на Сеул.

Ким също така успешно изведе шпионски сателит в орбита в края на миналата година, след като получи руска помощ, в замяна на трансфер на оръжия за войната на Москва срещу Украйна. /БГНЕС