Северна Корея откри артилерийски огън срещу морска буферна зона

130 артилерийски снаряда са били изстреляни едновременно

Снимка: архив

Снимка: архив

Северна Корея изстреля залп от артилерийски снаряди в морска буферна зона, съобщиха военните от Сеул, като това е последният от поредицата изстрели на все по-войнствения Пхенян.

Около 130 артилерийски снаряда са били изстреляни едновременно в 14:59 ч. (05:59 ч. по Гринуич) от два отделни обекта - един на източния и един на западния бряг на Северна Корея, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Военните на Сеул заявиха, че обстрелът е "явно нарушение" на споразумението от 2018 г. между Севера и Юга, с което беше създадена буферната зона в опит да се намали напрежението.

От южнокорейската армия заявиха, че нито един от снарядите не е пресякъл Северната гранична линия - фактическата морска граница между двете държави.

Военните заявиха, че са отправили "няколко предупреждения" във връзка с обстрела, без да дават повече подробности.

"Нашата армия укрепва готовността си в подготовка за извънредни ситуации, като същевременно следи и наблюдава свързаните с това събития в рамките на тясно сътрудничество между Южна Корея и Съединените щати", добави тя.

На срещата на върха в Пхенян през 2018 г. бившият южнокорейски президент Мун Дже-ин и севернокорейският Ким Чен Ун се договориха да създадат буферни зони по сухопътните и морските граници в опит да намалят напрежението.

Но откакто преговорите се провалиха през 2019 г., Ким удвои забранените си оръжейни програми и според експертите сега той може да тества Южна Корея, като нарушава споразумението за буферните зони.

През последните месеци Пхенян многократно е обстрелвал буферната зона с артилерия.

Освен това през последните седмици той извърши рекорден брой изстрелвания на ракети, включително най-новата си междуконтинентална балистична ракета (МБР) миналия месец - най-мощното подобно изпитание досега.

Пхенян, на който многократно е забранявано да тества балистични ракети с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, многократно е заявявал, че оръжейните му тестове са легитимен отговор на действията на Вашингтон за увеличаване на защитата, която той предлага на съюзниците си Сеул и Токио.

Длъжностни лица и анализатори в Сеул и Вашингтон твърдят, че изстрелванията могат да доведат до седмо ядрено изпитание. /БГНЕС, АФП