Северна Корея вкара ядрения си статут в конституцията

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Законодателният орган на Северна Корея закрепи в конституцията ядрения статут на страната, съобщиха държавните медии в четвъртък. „Политиката на КНДР за изграждане на ядрени сили е станала постоянна като основен закон на държавата, който никой няма право да пренебрегва с каквото и да било“, каза лидерът Ким Чен Ун на заседание на Държавното народно събрание, което се проведе във вторник и сряда , съобщи държавната новинарска агенция, която е единствената встраната.

Преди година парламентът прие закон, обявяващ Северна Корея за държава с ядрени оръжия, а Ким каза, че този статут е "необратим". Този закон също позволява превантивното използване на ядрени оръжия.

Сега парламентът отиде по-далеч, като вкара статута с ядрени оръжия в самата конституция. „Това е историческо събитие, което предостави мощен политически лост за забележително укрепване на националните отбранителни способности“, изтъкна Ким. По думите му САЩ, Южна Корея и Япония са сформирали „триъгълен военен съюз“ и това „накрая е довело до появата на „азиатската версия на НАТО“, основната причина за войната и агресията“. „Това е просто най-лошата реална заплаха, а не заплашителна реторика или въображаемо същество“, каза Ким.

Северна Корея е провела поредица от забранени оръжейни тестове досега тази година, последният включващ две балистични ракети с малък обсег на 13 септември, когато Ким се готвеше да пътува до Русия за среща с президента Владимир Путин. Миналия месец проведе втори опит да изведе шпионски сателит в орбита, но и той бе неуспешен.

На 2 септември Северна Корея организира учение за „симулирана тактическа ядрена атака“ с фалшиви атомни бойни глави, прикрепени към две крилати ракети с голям обсег, които бяха тестово изстреляни в океана. /БГНЕС