Шаламанов: В основата на външната политика на Кремъл е всяването на страх, а ядреното оръжие и добър инструмент

Превземането на Авдеевка от Руската армия според него има преди всичко пропагандно-психологически ефект

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

Ако Европа не може да помогне на Украйна, проектът "Европейски съюз“ е приключен. Това е от жизнено важно значение за Европейския съюз и мисля, че все повече хора и лидери в Европа го разбират. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.  

Време е Европа да направи това, което очаква от САЩ – решителна помощ за Украйна с въоръжение, техника, финанси и с политическа подкрепа, заяви бившият министър на отбраната за "Фокус". "С ясната цел Европа да бъде цяла, свободна и в мир. Трябва да вдигнем ограниченията по използване на предоставяното въоръжение и боеприпаси от страна на Украйна, защото украинските военни с вързани ръце не могат да противостоят на нарастващата численост на войските на Русия и конвенционалното въоръжение, с което тя разполага. Ясно е, че без далекобойни средства с повишена точност трудно може да бъде овладяна руската агресия“, посочи Шаламанов.

Превземането на Авдеевка от Руската армия според него има преди всичко пропагандно-психологически ефект. "Русия разполага с огромно превъзходство в жива сила и артилерия, може да постигне такъв тактически успех с цената на много жертви и изпепелена земя. Това обаче не може да доведе до решаване на проблема. Решаването му минава през освобождаване на Крим с използване на далекобойни точни оръжия, прекъсване на логистиката по Кримския мост и по коридора край Азовско море“, обясни Велизар Шаламанов.

Според него Украинската армия ще успее да задържи Одеса. Думите на бившия руски президент Дмитрий Медведев "Одеса, върни се у дома. Чакаме Одеса в Руската федерация“ са част от обмислена и целенасочена пропаганда, заяви бившият военен министър. "Одеса много добре се вписва в един такъв наратив, в една такава информационна стратегия. Но това няма на бъде подкрепено с успехи на територия, защото украинската страна, независимо от големия натиск, развива капацитет и териториите от десния бряг на Днепър не могат да бъдат превзети от Русия“, смята бившият военен министър.

Той посочи, че в основата на външната политика на Руската федерация е всяването на страх, а ядреното оръжие се оказва добър инструмент за тази цел. "Освен чисто конвенционалната си отбранителна способност, трябва да засилим и способността да сме устойчиви на информационни и хибридни атаки, тъй като те ще се увеличават и ожесточават с невъзможността на Кремъл да изпълни първоначалния замисъл на войната – изтриване на Украйна от картата на Европа“, коментира бившият министър на отбраната.

Според него със задържането на тялото на Алексей Навални руските власти оказват психологически натиск върху близките и поддръжниците на руския опозиционер. "Това е моделът, по който работи Кремъл.“

"За нас е важно да не допуснем вътрешните проблеми на Русия да са заплаха за света, в който ние живеем и който искаме да изграждаме – свят, базиран на ценности, на правила, на зачитане на достойнството на хората, свят на демокрация. Няма да се месим в работата на руснаците, стига те да не прекосяват границата на договорите, които са подписали“, каза още Велизар Шаламанов.