Шеф на косовските служби: Опозицията в Сърбия е сключила "тих съюз" с Курти

Албин Курти

Албин Курти

Директорът на Службата за Косово в правителството на Сърбия Петър Петкович, обвини сръбските опозиционни партии, че са сключили "тих съюз" с министър-председателя на Косово Албин Курти, съобщи "Албениън пост".

Индикация за това, според Петкович, са обвиненията, отправени от председателя на ултранационалистическата партия "Двери" Бошко Обрадович към правителството на Сърбия за невъзможността да се организират парламентарни избори в Косово, а не към министър-председателя Курти, който, по думите му, е "окупирал общините със сръбско мнозинство в Косово".

"Ясно е, че между Курти и част от сръбската опозиция съществува своеобразен съюз, защото Драган Джилас оценява Курти като голям интелектуалец, докато Курти смята Вучич за основен опонент", твърди Петкович.

"Ясно е, че амнистирайки Курти, Обрадович всъщност се съгласява с неговите условия за провеждане на избори в Косово. Курти иска признаване на независимостта на Косово като условие за организиране на избори", добави директорът.

Петкович подчерта, че липсата на местни избори в сръбските общини в Косово е акт в подкрепа за противниците на настоящия политически ред на Сърбия. /БГНЕС