Прокурор: Системата на правосъдието се връща към 2010 година

По думите на Ивайло Ангелов специализираната прокуратура няма нито една критика от европейските институции

Ивайло Ангелов

Ивайло Ангелов

Системата на правосъдието се връща към 2010 г., когато беше доказано неефективна. Заличава се целият постигнат напредък в борбата срещу организираната престъпност. Всичко хубаво постигнато до момента ще бъде заличено. Това заяви ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Ивайло Ангелов пред БНТ.

Той няма обяснение защо специализираният съд и прокуратура не са включени в работните групи за закриване на специализираните органи в Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Специализираната прокуратура няма нито една критика от европейските институции, а отдават заслуженото на прокуратурата. Специализираната прокуратура е награждавана за дейността си, открои Ангелов.

Според него реформа може да се направи в областта на това да се облекчат съдебните процедури и формализмът. Усилията за съдебна реформа трябва да бъдат насочени там, а не като се закрие една или друга структура, като се отстрани един или друг прокурор, настоя Ивайло Ангелов.

"Специализираната прокуратура е неудобна за всички", коментира той и добави, че ако се закрият специализираните структури, е възможно делата да се разделят. Ако се раздели едно дело, доказателствата няма да могат да се използват в останалите дела и това може да доведе до оправдателни присъди, каза още Ангелов.