Шествие за свобода – в Деня на независимостта на Украйна 24 август

Българският народ помни своите жертви, днес за свободата загиват синовете и дъщерите на Украйна

Мирно шествие за свобода и независимост, за общо евроатлантическото бъдеще, организира в София украинската общност утре, 24 август – Деня на независимостта на Украйна.

То ще започне в 19:00 ч. от бул. Дондуков 2, при фонтана пред президентството. Шествието ще тръгне от пл. „Независимост“ към бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. „Александър Стамболийски“ и ще завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад "Възраждане", където ще бъдат положени цветя.

„Българският народ помни жертвите, които е направил за своята свобода и независимост. Няма да забрави саможертвата на националните си герои и своите най-будни умове. През борбите за национално освобождение, защитата на Съединението и войните за национално обединение, България е плащала тази цена и знае колко горчива е тя.

Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост, и както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ – физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно.“ – обръщат се към обществеността организаторите на шествието от Съюза на украинците в България "Мати Украйна" и просветителския интеграционен център „Український Вулик“.

Поканени са всички, които се чувстват съпричастни към каузата на свободата, независимостта и демокрацията:
„Това е борба не просто за Украйна, а за правото на народите да защитят своята независимост и свобода, да отстояват демокрацията и сами да избират своето бъдеще. В този смисъл това е война не само на украинския народ , а на всички хора и нации по света, които поставят тези ценности над правото на силата.“

Призивът завършва с безсмъртните стихове на Тарас Шевченко:

Слава на вас, сини планини,
укрити под леда,
и на вас, горди рицари
от Бога незабравени.
Борете се и ще победите!
Бог да ви помага!
С вас е истината, и славата,
и волята свята!