Г-20: Путин заговори за мир, Шолц го призова да изтегли войските си от Украйна

"Виртуалното присъствие на Путин беше лесно" - Мелони

Олаф Щолц

Олаф Щолц

Германският канцлер Олаф Шолц призова президента на Русия Владимир Путин да прекрати войната срещу Украйна и да изтегли всички войски от страната - това стана по време на първия видеоразговор на Г-20, в който руският президент участва след конфликта, предае БНР. 

В своето видеообръщение Путин нарече ставащото в Украйна „трагедия “ и призова да се търсят пътища за прекратяването ѝ.

„Призовах президента Путин да прекрати атаката си срещу Украйна и да изтегли войските от територията на Украйна, така че тази война най-накрая да приключи“, каза Шолц пред журналисти на пресконференция в Берлин заедно с италианския премиер Джорджа Мелони.

Виртуалното присъствие на Путин на срещата на върха на Г-20 беше лесно, защото не трябваше да напуска Москва, каза Мелони, която също участва във виртуалната среща.

Мелони приветства предложението на Путин да работи за мир в Украйна, но добави, че "не трябва да забравяме, че в Украйна има агресор".

„Достатъчно е просто Русия да изтегли войските си от територията, на която нахлу.“

Путин не пътува за последните две срещи на върха на Г-20 - организирана от Индия през септември и в Индонезия миналата година, като изпрати външния министър Сергей Лавров.

Путин е предприел няколко пътувания извън Русия, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския лидер за незаконното депортиране на украински деца.