Шолц: Ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа

Той определи извършената атака като необосновано и крещящо нарушение на международното право

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, който осъди нападението на Русия срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той определи извършената атака като необосновано и крещящо нарушение на международното право.

Шолц посочи, че Германия ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и Европейския съюз.

Той е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски и го е уверил в солидарността на Германия.

"Имаме сухопътна война в Европа, която смятахме, че ще открием само в учебниците по история. Това е грубо нарушение на международното право", заяви от своя страна министърът на икономиката Робърт Хабек. За Русия тази атака ще има тежки политически и икономически последици, подчерта той.

Германският външен министър Аналена Бербок пък бе категорична, че международната общност няма да забрави този "позорен ден" и заяви, че Германия ще отговори заедно със своите партньори.

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна.

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също уверич, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна.