Шойгу инспектира производството на ракетите „Сармат“, надява се те да решат войната

Те ще трябва поставена на бойно дежурство в близко бъдеще

Сергей Шойгу

Сергей Шойгу

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира военна фабрика, произвеждаща междуконтиненталната ракета "Сармат", заявявайки, че скоро ще бъде готова за употреба, гласи съботна публикация на неговото министерство в Telegram.

„Сармат“ е в състояние да носи множество ядрени бойни глави и е сред ракетите от следващо поколение на Русия, които Путин определи като "непобедими", припомня АФП.

Министерство на отбраната публикува кадри на обиколка на Шойгу и други военни във фабриката „Крамаш“ в сибирския град Красноярск. Шойгу каза, че ракетният комплекс с голям обсег "ще стане основата на наземната групировка на стратегическите ядрени сили на Русия". Ракетата "Сармат" ще бъде "поставена на бойно дежурство в близко бъдеще", се казва в изявление на министерството.

Президентът Владимир Путин в четвъртък каза, че Русия почти е завършила работата по "Сармат", след като Москва по-рано тази година обяви, че е тествала успешно ракетите. Путин каза, че "наистина уникалното оръжие ще засили бойния потенциал на нашите въоръжени сили, надеждно ще осигури сигурността на Русия от външни заплахи".

Ударен от безпрецедентен западен санкционен режим, Кремъл се обърна към военновременна икономика. Той увеличи разходите за отбрана с 68 процента за 2024 г. /БГНЕС