Шпионски скандал в женския футбол избухна на старта на Олимпиадата

Канада разузнавала тактиката на Нова Зеландия с дрон по време на тренировка

Олимпийският комитет на Нова Зеландия подаде жалба до Международния олимпийски комитет (МОК), след като по-рано тази седмица канадски безпилотен самолет е бил забелязан да прелита над тренировката на женския футболен отбор на страната. Канада, която е настоящ олимпийски шампион, и Нова Зеландия ще се изправят една срещу друга в четвъртък, в Сент-Етиен в откриващия мач на женски футболен турнир на Олимпиадата в Париж.

„Инцидентът беше докладван на полицията, което доведе до задържането на пилота на дрона, който беше идентифициран като член на персонала на канадския женски футболен отбор“, се казва в изявление на новозеландския комитет. Канадският олимпийски комитет призна, че случилото се е факт и се извини, заявявайки, че е „шокиран и разочарован“.

Отговорен за инцидента е неакредитиран асистент на канадската делегация, който на своя глава е решил да разузнае тактическите тънкости в играта на новозеландките преди срещата между двата тима. Канадският гражданин е задържан от френската полиция във връзка с инцидента.

Това не е първият случай, в който канадски футболен отбор е въвлечен в подобна полемика. През 2021 г. в Торонто Хондурас спря тренировката преди квалификацията за Световното първенство по футбол за мъже срещу Канада, след като над него прелетя дрон. | БГНЕС