Щайнмайер в Тирана: Забравете политическите борби в името на интеграцията на Албания в ЕС

Франк-Валтер Щайнмайер

Франк-Валтер Щайнмайер

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова албанските депутати да забравят за политическите различия и да работят по-интензивно срещу организираната престъпност и корупцията, следвайки една обща цел – членството в ЕС.

Германският държавен глава е на двудневно посещение в Тирана, където проведе срещи с президента на Албания Байрам Бегай. Визитата му включва и среща с премиера Еди Рама.

В речта си пред албанския парламент Щайнмайер заяви, че „тези усилия си струват” и увери депутатите, че страната им може да разчита на по-нататъшната подкрепа на Германия по пътя към европейската интеграция.

„Знам, че пътят на Албания към ЕС ще продължи да бъде амбициозен. Работете заедно и по-силно в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за съдебна реформа. Общата цел – интеграцията в ЕС, си заслужава усилията. Сърцето ви бие за Европа. Работете заедно, успехът ще дойде. По този път можете да разчитате на подкрепата на Германия”, каза Щайнмайер.

Той изрази задоволството си от възможността да бъде в Тирана - "един млад и ентусиазиран град на бъдещето".

„Тирана е динамичен, истински европейски град. Тирана е центърът на Албания, където живее европейската демокрация, Европейската младежка столица на 2022 г. Сега със започването на преговорите за членство в ЕС започва нова фаза и бъдещето на Албания в Европа става по-ясно”, каза германският президент.

В речта си Щайнмайер спомена и някои статистически данни: Посочи, че в Германия живеят повече от 70 хиляди албанци, обемът на търговията през 2021 г. е достигнал 450 милиона евро, Германия е четвъртият търговски партньор на Албания и двете държави си сътрудничат тясно в други области. /БГНЕС