Ще наложат ли САЩ нови санкции на Сърбия - вече и срещу Вучич?

Послание към правителството на Сърбия да прекрати близките си отношения с Русия

Александър Вучич

Александър Вучич

Съединените щати вече наложиха санкции на близки сътрудници на президента на Сърбия Александър Вучич - сега възниква въпросът какво казват САЩ на самия Вучич с тези мерки и дали скоро той самият може да стане част от техния черен списък, пише Danas.

Последните санкции, наложени от Министерството на финансите на САЩ, бяха наложени на Ненад Попович и Миша Вачич, на които бяха поверени най-високи държавни функции.

„Достатъчно е да погледнете обяснението“, коментира пред Danas психологът Жарко Корач.

Според съобщенията, Миша Вачич е бил "международен наблюдател" на незаконния референдум, с който Крим беше отделен от Украйна и присъединен към Русия. Предишните му връзки с крайни руски националистически групи не се споменават, но са добре известни отпреди. Някои от тези лидери го посетиха в Сърбия. Вачич е работил за правителството на Сърбия, изпалнявал е функцията на съветник в правителствената служба за КИМ.

Ненад Попович, който е председател на фантомната Сръбска народна партия, беше министър в правителството на Сърбия и тъкмо трябваше да стане директор на пощенските служби на страната. Участвал е в множество приватизации в Сърбия, като е най-известен с приватизацията на "Минела". Той е действал предимно в Русия. Води множество съдебни дела срещу неправителствената организация „Крийк“ (известна с разследванията си срещу безаконията във властта) - губи почти всички.

Ако се опитаме да намерим общия знаменател на тези две доста различни личности, посочва Корач, излизат две:

Работа за правителството на Сърбия и дълбоки връзки с Русия на Путин. Те не са избрани случайно. Санкциите срещу тези хора са допълнително послание към правителството на Сърбия, че нейните политически и икономически връзки с Русия трябва да прекратят.

Това го казват непрекъснато и ЕС, и САЩ, но това са персонализирани съобщения, смята Жарко Корач. По думите му петимата: Вулин, Радойчич, Веселинович, Вачич и Попович, които са под икономическите и политически санкции на САЩ, символично показват това, което Западът иска да промени в Сърбия. /БГНЕС