Щолц: Помощта за Украйна няма да повлияе на социалната ни програма

"Убеден съм, че ще успеем да подготвим бюджета през юли"

Олаф Шолц

Олаф Шолц

„Коалиционното правителство на Германия ще се придържа към социалната си програма и ще я съчетае с военната помощ за Украйна по време на преговорите за бюджета, които трябва да приключат следващия месец.“

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц пред обществената телевизия ARD.

"Ще защитаваме социалната държава и ще я развиваме по-нататък", каза ръководителят на най-голямата икономика в Европа.

Тройната коалиция на Германия е в процес на преговори, които Шолц заяви, че ще приключат до 3 юли, преди срещата на върха на НАТО на 9 юли.

"Убеден съм, че ще успеем да подготвим бюджета през юли", подчерта той.

Коалиционните партньори преговарят по въпроси като парите за социални помощи и нови жилища, като същевременно се придържат към самоналожените правила, ограничаващи размера на държавните заеми.

Германският канцлер заяви, че напрегнатата бюджетна ситуация не може да повлияе на помощта, която Берлин оказва на Украйна.

"Винаги съм се застъпвал за благоразумието и за това да използваме всички възможности, за да направим възможно едно мирно развитие, което не включва капитулацията на Украйна", добави той.

Шолц заяви, че ще има по-строга позиция спрямо хората, получаващи социални помощи, които отказват да работят, както и спрямо тези, които получават помощи, но работят незаконно. /БГНЕС