Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама души издирвани от Анкара

Лицата са получили статут на бежанци

Върховният съд на Швеция блокира екстрадицията на двама души, издирвани от Турция за участие в т.нар. движение на Гюлен - ключово искане на Анкара за ратифициране на членството на Стокхолм в НАТО, предаде АФП.

Решението идва само няколко дни след като турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви, че е готов да позволи на Швеция да се присъедини към обранителния алианс.

В сряда обаче Ердоган заяви, че страната няма да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО поне до октомври, когато турският парламент трябва да отвори отново врати след лятната си ваканция.

В Швеция правителството взема окончателното решение по исканията за екстрадиция, но не може да удовлетвори искане на друга държава, ако Върховният съд се произнесе против него.

Двата случая се отнасят до лица, издирвани за членство в движението на Гюлен, което Ердоган обвинява в организирането на кървавия преврат, извършен през юли 2016 г. от отцепническа армейска фракция.

Според съда доказателствата, предоставени от Турция, са, че и двамата са изтеглили приложение за криптирана комуникация, използвано от членовете на групировката, която Турция е обявила за терористична група.

"В единия случай екстрадицията се иска за изпълнение на присъда лишаване от свобода, а в другия - за наказателно преследване. В становището си до правителството Върховният съд обясни, че и в двата случая има пречки за екстрадиция." - се казва в изявление на съда.

Съдът заяви, че екстрадициите не могат да продължат, тъй като свалянето на приложението само по себе си не е достатъчно, за да се осъди някой за участие в терористична организация съгласно шведското законодателство.

Съдът добави също, че лицата са получили статут на бежанци в Швеция и биха били изложени на риск от преследване, ако бъдат върнати в Турция.

Турция и Унгария са единствените държави-членки на НАТО, които все още не са ратифицирали заявката на Швеция,  което изисква единодушна ратификация.

До началото на тази седмица Ердоган блокираше Швеция, обвинявайки Стокхолм, че е убежище за терористи.

Ключови искания на Турция бяха да се сложи край на екстремистките групи и да се одобри екстрадирането на десетки заподозрени, за които се смята, че са свързани с неуспешния опит за преврат през 2016 г. /БГНЕС