Швеция екстрадира турски гражданин по искане на Анкара

Ердоган заяви, че екстрадирането на терористи е задължително за Швеция, за да се присъедини към НАТО

Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган

Швеция ще екстрадира турски гражданин, по искане на Анкара, съобщи „Сабах“.

Турция обвинява Швеция, че предоставя убежище на десетки заподозрени, които принадлежат към терористични групировки като ПКК/YPG и привърженици на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО).

В исторически обрат Швеция и Финландия изоставиха дългогодишната си политика на военно необвързване и подадоха молби за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, припомня БГНЕС.

След месеци на забавяне Анкара ратифицира членството на Финландия миналия месец, което ѝ позволи да стане пълноправен член на отбранителния алианс.

Анкара и Будапеща отказаха да ратифицират кандидатурата на Швеция след поредица от спорове и най-вече опасения за сигурността, изразени от страна на Турция.

Министерството на правосъдието на Швеция съобщи, че се е съгласило с екстрадицията на Йомер Алтун, 29-годишен турски гражданин, осъден миналата година от турски съд на 15 години затвор.

Министерството заяви, че екстрадицията е договорена само при условие, че след завръщането си в Турция Алтун ще получи право на повторно разглеждане на делото.

Решението е взето след като Върховният съд на Швеция е дал зелена светлина.

"Правителството споделя оценката на Върховния съд, че няма нищо, което да блокира екстрадицията на Омер Алтун в Турция", се казва в съобщението.

Стокхолм подчерта, че съдебната система на страната е независима и има последната дума при екстрадирането.

Правителството обаче е отхвърлило искане за екстрадиция относно 51-годишния Мехмет Закир Карайел, шведски гражданин от турски произход, когото Анкара подозира в членство във въоръжена терористична организация, според документи на шведското министерство на правосъдието.

Съгласно законодателството "шведски гражданин не може да бъде екстрадиран", пише в документа.

През изминалата година скандинавската държава е екстрадирала поне двама турски граждани, но е отхвърлила искания за няколко други, включително за избягалия заподозрян Бюлент Кенеш, бивш главен редактор на вестник Today's Zaman.

Президентът Реджеп Таип Ердоган заяви, че екстрадирането на терористи е задължително за Швеция, ако тя иска да получи правото да се присъедини към НАТО.