Швеция изпраща войски в Латвия за възпиране на Русия

Той призова ЕС и САЩ да продължат подкрепата си за Украйна

Улф Кристерсон

Улф Кристерсон

Швеция планира да изпрати войски в Латвия за защита срещу вероятно нападение от страна на Русия. Това заяви днес премиерът Улф Кристерсон, цитиран от VoA. Изявлението беше направено по време на Националната конференции по отбрана, която се провежда в скандинавската страна.

По думите на Кристерсон, докато страната не бъде приета в НАТО, шведските подразделения ще влязат в състава на войдут оглавяваните от Канада сили за възпиране на Русия.

"Швеция има уникален военен потенциал – във воздуха и под водата, с разузнавателни възможности и закалени войници. Днес мога да кажа, че целта на правителството е Швеция да участва с ограничен батальон в оглавяваните от Канада сили в Латвия." – каза шведският премиер.

Той предупреди, че Москва по различни начини  "се опитва да дестабилизира цяла Европа" .

"Ние и съседите ни живеем непосредствено в сянката на завоевателната война на Русия срещу Украйна. Със заплахи, дезинформация и кибератаки Русия се опитва да дестабилизира цяла Европа." – отбеляза  политикът.

Шведският премиер призова Европейския съюз и САЩ да продължат подкрепата си за Украйна в борбата ѝ срещу агресора.

"Продължаването на американската подкрепа предполага силна подкрепа от Европа. Критиката серщу  недостатъчната ангажираност на Америка звучи фалшиво, ако самите ние не отстояваме своя собствен континент." – добави Кристерсон.

Превод Faktor.bg