Швеция осуети ирански заговор за убийство на евреи

Шведското радио (SR) съобщи, че иранска двойка, за която се смята, че работи за иранското разузнаване, е била депортирана, след като е била заподозряна в заговор за убийство на шведски евреи, предаде АФП. Според разследващия доклад на SR двойката Махди Рамезани и Ферештех Санайфарид е поискала и получила убежище в Швеция, представяйки се за афганистанци. Заподозряна в заговор за убийство на шведски евреи, двойката е арестувана през април 2021 г. по подозрение в заговор за извършване на терористично престъпление, съобщи SR.

Поради липса на доказателства на двамата така и не са повдигнати обвинения, но се съобщава, че през 2022 г. те са депортирани поради това, че представляват риск за сигурността. "Имаме твърдото убеждение, че те са били тук с мисия от името на Иран. Те бяха разглеждани тук, в Швеция, като много сериозна заплаха за сигурността. И това е причината, поради която бяха експулсирани, дори и да не можехме да ги преследваме", заяви заместник-главният прокурор Ханс Ирман пред телевизионния оператор. Въпреки че разследването е засекретено, SR цитира източници, според които двамата са работили от името на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC). Съобщава се, че двойката предполагаеми агенти е идентифицирала три различни цели, като е събрала адреси и снимки.

За една от предполагаемите мишени се смята Арон Верстандиг, председател на Официалния съвет на шведските еврейски общности, който заяви пред SR, че през 2021 г. е получил обаждане от Шведската служба за сигурност, в което го информирали, че се смята за мишена. "В общи линии ми казаха, че сте посочен като една от целите на възможно терористично престъпление, което включва убийство", каза Верстандиг. Според SR иранската двойка отрича обвиненията. Израел обвинява Иран, че се опитва да разработи ядрени оръжия и се стреми да противодейства на влиянието на ислямската република в Близкия изток. На свой ред Техеран обвинява Израел, че стои зад поредица от саботажи и убийства, насочени срещу ядрената му програма. /БГНЕС