В Швейцария може да има референдум за военния ѝ неутралитет

Темата предизвика много дебати от началото на войната в Украйна

Швейцарците вероятно ще трябва да гласуват по въпроса с неутралитета на страната, тъй като войната в Украйна отново отвори дебата за степента на сътрудничество с НАТО и възобновяването на европейските санкции, предаде АФП.

Суверенистката организация Pro Suisse е събрала повече от 100 000 подписа, необходими за иницииране на референдум, чиято цел е неутралитетът на Швейцария да бъде закрепен по-здраво в конституцията, обяви един от нейните ръководители Валтер Вобман в интервю за вестник Blick.

Швейцарският неутралитет предизвика много дебати от началото на войната в Украйна, като всяка политическа партия го тълкува както намери за добре.

Швейцария, която не е член на Европейския съюз, е категорична в позицията си за военен неутралитет, но прие санкциите, въведени от Брюксел срещу Русия - решение, което беше енергично осъдено от най-голямата швейцарска партия - радикалната десница SVP.

Москва също разкритикува приемането на европейските санкции от страна на Швейцария и отказа да позволи провеждането на преговори на ООН за Сирия в Женева.

Федералната конституция на Швейцария предвижда, че правителството и парламентът трябва да "запазват неутралитет", но Pro Suisse иска да отиде по-далеч.

Чрез предложения от нея референдум се призовава Конституцията да гарантира, че неутралитетът е "въоръжен и вечен" и се прилага "по всяко време и без изключение".

Инициаторите му настояват невоенните принудителни мерки, т.е. санкциите, също да бъдат забранени, освен когато това е решено от ООН.

Pro Suisse, която се противопоставя и на всякакво сближаване с Атлантическия съюз (НАТО), иска също така Конституцията да забрани на Швейцария да се присъединява към каквито и да било военни или отбранителни съюзи, освен в случай на пряко военно нападение срещу страната.

След като подписите бъдат депозирани и проверени от канцлерството, обикновено минават много месеци или дори няколко години, преди да се проведе гласуване. /БГНЕС