Си уличи ЧВК "Вагнер" в престъпления, призова убийците на китайците в ЦАР да бъдат строго наказани

Си Дзинпин

Си Дзинпин

Си Дзинпин призова убийците на деветимата китайци в Централноафриканската република да бъдат „строго” наказани, предаде АФП. Бунтовниците в страната обвиняват група „Вагнер”, че стои зад нападението.

БГНЕС припомня, че нападението от "въоръжени мъже" е станало около 5:00 ч. сутринта близо до град Бамбари.

Кметът на централния град Абел Мачипата заяви пред АФП, че са преброени "девет тела и двама ранени", като добави, че жертвите са китайски работници на обект, управляван от Gold Coast Group, на 25 км от неговия град.

Китайското външно министерство потвърди броя на жертвите, а Си призова властите в Централноафриканската република да "накажат строго" тези, които стоят зад убийствата.

Президентът е наредил "да се положат всички усилия за лечение на ранените, своевременно справяне с последствията, строго наказание на извършителите в съответствие със закона и гарантиране на безопасността на китайските граждани", се казва в изявление на говорител на китайското външно министерство.

Местните власти не съобщиха повече подробности за нападението, нито пък бе потърсена отговорност за него.

Телата на жертвите бяха прехвърлени в болница в столицата Банги, където присъстваха китайският посланик Ли Цинфън и външният министър на ЦАР Силви Байпо Темун.

Гражданската война избухна в Централноафриканската република от 2013 г., когато доминирани от мюсюлмани въоръжени групировки свалиха президента Франсоа Бозизе.

В изявление от вчера Коалицията на патриотите за промяна (КПЗ) - съюз на бунтовнически групировки, създаден през декември 2020 г. с цел сваляне на президента Фаустин Арканж Туадера, отрече да е участвала в нападението.

Групата осъди "подлия и варварски" акт и обвини руската група "Вагнер", че стои зад убийствата.

През 2020 г. президентът Туадера призова Москва да се притече на помощ на отслабената му армия, след като въоръжени групировки поеха контрола над две трети от страната и започнаха нападение над Банги.

Тогава стотици руски въоръжени лица от „Вагнер” се присъединиха към вече присъстващите от 2018 г. няколкостотин военни, които отблъснаха настъплението на бунтовниците и ги изтласкаха от голяма част от контролираните от тях територии и градове.

„Вагнер” е сред най-значимите руски групировки, присъстващи в Африка, както и играеща голяма роля в други конфликти, като например инвазията на Москва в Украйна.

Си е на посещение в Русия тази седмица, тъй като Пекин се опитва да претендира за миротворческа роля в конфликта на Москва с Киев, въпреки че западните държави заявиха, че Пекин може да предостави оръжия на Москва.

Анализаторите твърдят, че Китай и Русия засилват присъствието си в Африка, за да се възползват от богатите ѝ природни ресурси, въпреки сериозните предупреждения на агенциите на ООН, че най-бедните страни в света са изправени пред натрупване на непосилни дългове.

"Един от всеки три големи инфраструктурни проекта в Африка се изгражда от китайски държавни предприятия, а един от всеки пет се финансира от китайска банка", казва пред АФП Пол Нантуля от Африканския център за стратегически изследвания, академична институция към Министерството на отбраната на САЩ.